Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 14. august 2015. Referansenummer: 8234

Lunge

Langvarig forverrelse av astma

Hei. Jeg er en voksen dame med astma og allergi. Har hatt lite problemer i sommer. Men 1.august ble jeg tett i pusten og sliter ennå 13 dager senere. Har Atrovent og Ventoline i forstøverapparat og går på symbicort fast. Fikk en prednisolonkur hos legen den 6.aug. starta på 30 mg dag 1, ned til 20 mg i 3 dager, 15 mg i 2 dager og i går nede på 10 mg. Skal ta i 3 dager til. Men pusten er ikke bra. Kjenner meg tett, har slim og klarer lite. Hvor lenge er det vanlig at en slik periode med forverring av astmaen pleier å vare? Jeg har vanligvis bare slike perioder knyttet til infeksjon, men har ikke fått påvist infeksjon nå. Er fortvila over at jeg fortsatt er dårlig og lurer på om jeg er rett behandla? Vikaren for fastlegen min sa rett ut at han ikke kan noe om astma og prednisolon, skrev ut sykemelding og sende meg heim uten å lytte på meg. Fikk prednisolon hos en annen vikar som tok crp først. Har du noen gode råd til meg? Er det vanlig å måtte bruke atrovent og ventoline når man tar prednisolon? På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. august 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

En forverrelse av astma er oftest forårsaket av luftveisinfeksjoner (virus eller bakterier), endringer i været eller allergier. Forverrelsene kan vare i flere uker, noen ganger opp til 4-6 uker. Prednisolon pleier å være til god hjelp, men kan dekke over eventuell infeksjon. CRP er forhøyet ved bakterieinfeksjoner i lungene, men ikke alltid ved enkle bronkitter. Da kan fargen på oppspyttet være bedre som vurderingsgrunnlag.

Ellers kan det være lurt å sjekke lungefunksjonen med spirometri, som gir en objektiv fremstilling av graden av obstruksjon. Noen ganger er det også lurt å ta et EKG for å sjekke ut om hjerterytmen er endret eller at hjertefunksjonen kan spille inn. Røntgenbilde av lungene kan være indisert dersom tilstanden stadig ikke bedres. Medisiner som brukes og varigheten av behandlingen ved astmaforverrelser styres etter effekten som oppnås. Det er ikke uvanlig å bruke Atrovent og Ventoline i tillegg også under Prednisolonbehandling, men bare så lenge det gir en merkbar effekt på pusten. 

Håper du kommer deg raskt!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar