Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 25. august 2015. Referansenummer: 8334

Hjerte/kar

Blodfortynnende og vitamin B12

Kan Brilique påvirke mine vitamin B12 verdier i negativ retning? Etter at jeg begynnte med Brilique i slutten av april har jeg nå plutselig fått for lave B-12 verdier. Dette har vært målt jevnlig, og har tidligere vært ok. Mine øvrige medisiner har jeg brukt over såpass tid at jeg finner det usannsynlig at noen av disse kan ha skylden.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. september 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Brilique er en blodfortynnende medisin som ofte brukes i etterkant av et hjerteinfarkt. Hvis legene dine har satt deg på dette medikamentet, har de gjort det av en god grunn, og det er viktig at du bruker det som ordinert. 

Vitamin B12 er et livsviktig vitamin som er nødvendig for at nervesystemet skal fungere skikkelig, og i dannelsen av blodceller. Vitamin B12 kan ikke lages i kroppen, og må inntas via kosten (kjøtt og melkeprodukter). Opptaket av B12 skjer allerede i magesekken, der det bindes til et protein i slimhinnen (IF). 

Mangel på vitamin B12 skyldes enten dårlig inntak i kosten, eller dårlig opptak i tarmen. Dårlig opptak i tarmen kan skyldes sykdommer i mage- og tarmsystemet, feks en kronisk betennelse i mageslimhinnen. Forekomsten av en slik betennelse er hyppigere jo eldre man blir. 

Det kunne tenkes at Brilique påvirker mageslimhinnen slik at den ikke produserer nok IF. Det vil i så fall kunne hemme opptaket av B12 og føre til mangel. Men jeg har ikke klart å finne informasjon som støtter en slik tanke, og det blir bare hypotetisk. 

Hvis du opplever plager du mistenker er bivirkninger, må du kontakte din lege eller hjertespesialist for å finne et alternativ. 

Mvh

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar