Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 17. august 2015. Referansenummer: 8252

Hjerte/kar

Løvetann og Mariatistel med Marevan

Kan jeg bruke Løvetann og Mariatistel når jeg bruker maravan?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. august 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg får ofte spørsmål som dette, hvor pasienter eller pårørende lurer på om det er trygt å kombinere naturmidler med blodfortynnende medisiner. Slike spørsmål er generelt litt vanskelig å svare på, da det er gjort lite systematiske undersøkelser om dette. 

Marevan er et svært viktig medikament, som ofte brukes ved ganske alvorlig hjertesykdom. Marevan gjør blodet tynt, slik at det ikke klumper seg sammen og danner blodpropper. Samtidig fører det tynne blodet også til at risikoen for blødninger er høyere. Derfor kan dosering av Marevan iblant være som å balansere på et knivsegg. På den ene siden vil man at blodet skal bli litt tynnere, men på den andre siden ikke så tynt at pasienten får alvorlige blødninger (som feks hjerneblødning). 

Mange pasienter er svært sensitive i måten de reagerer på Marevan, og endringer i diett eller kombinasjon med andre medisiner kan raskt føre til at effekten av Marevan blir forstyrret. Det kan i ytterste fall få fatale konsekvenser. 

Dette er grunnen til at vi leger som regel er svært "konservative" når vi blir spurt om kombinasjon med andre midler. Når man ikke sikkert vet hvordan Marevanen vil reagere på feks naturmidler, synes vi det er tryggest å anbefale å ikke kombinere. 

Om Løvetann og Mariatistel finner jeg følgende informasjon:

Løvetann kan forstyrre effekten av Marevan og skal IKKE kombineres. 

Mariatistel kan forstyrre effekten av Marevan og skal IKKE kombineres.

Mvh

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar