Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 8. august 2015. Referansenummer: 8193

Hjerte/kar

Mulig hjerteinfarkt, normal angiografi, rådvill og frustrert.

Hei. Kort om hendelsesforløpet: Jeg ble lagt inn for 4 år siden med noe de da, kalte et lite hjerteinfarkt. Jeg lå der i 5 dager, gjennomgikk tester, det ble konstatert svært mange ekstraslag, uregelmessig hjerterytme og ble skrevet ut som et spørsmålstegn, med resept på nitroglycerin. Dette fikk jeg ved en ''feiltagelse'', for å hjelpe meg med smertene, som det gjorde. Eneste jeg fikk vite var at all trening skulle opphøre frem til de fant ut noe. Jeg var på det tidspunktet godt trent og spilte i 2.divisjon i håndball og etter det har jeg vært sterkt plaget med brystsmerter hver eneste dag og ikke fått hjelpen jeg føler jeg burde ha hatt. Min fastlege, har kjempet min sak i 4 år og forstått at jeg virkelig plages av dette. Nå, 4 år senere og like frustrert. ble jeg hentet av AMK, etter at jeg falt om hjemme, med kraftig smerte i brystet og stråling i venstre side mot hals og fot. Jeg ble gitt nitroglycerin, uten virkning, AMK ga meg betablokker, blodfortynnende og morfin, med klar effekt mot smertene. Jeg ble kjørt i all hast til st.olavs i trondheim. Underveis på oppholdet mitt, ble det sagt at jeg var for ung for å ha noe, min samboer og mor, tok tak i saken og en overlege ble kontaktet, som konstaterte at det var noe galt. Jeg har vært på angiografi, den var helt fin. Planen til st.olav, var å trappe kraftig ned på nitroglycerin og starte opp på isoptin i 2 mnd for så å komme tilbake. Jeg er rådvill og frustrert, hva skal jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

(3)
Besvart 13. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Du er i en vanskelig situasjon og jeg kan forstå din frustrasjon og fortvilelse. Du har rett på informasjon og en plan for å avklare/utrede årsak til plagene dine. I dette tilfellet har det kanskje vært noe uklart også for helsearbeiderne hva som faktisk er årsak til dine plager, hvordan de best bør behandles og hvilke råd du bør få.

En viktig, god nyhet for deg er normal angiografi. Det betyr at du kan starte trening igjen og at brystsmertene dine ikke skyldes angina/trange årer til hjertet slik man kunne frykte utifra diagnosen du fikk for 4 år siden. Du har åpenbart utfordringer med hjerterytmen, og isoptin kan noen ganger hjelpe for dette. Hos mange yngre pasienter med brystsmerter er det ikke trange årer til hjertet som er årsaken. Det er vanligere med tilstander som "syre fra mage til spiserør" eller smerter fra muskulatur/muskelfester/ribbein i selve brystkassen. Noen ganger kan nitroglycerin hjelpe mot smerter i spiserøret. Snakk med fastlegen din om undersøkelser av andre mulige årsaker til brystsmerter. Stress (som er naturlig når man er redd for hjertesykdom) vil kunne forverre muskelplager og tilstander med magesyre til spiserøret. Det er godt at St. Olav kaller deg inn til kontroll. Jeg vil anbefale at du skriver opp dine spørsmål før kontrollen og diskuterer rolig og punktvis gjennom listen med legen som skal kontrollere deg. Dette kommer til å gå fint, og det du forteller tyder heldigvis på at smertene ikke er utrykk for en farlig tilstand. Lykke til!

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

Velg en ekspert

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar