Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 10. august 2015. Referansenummer: 8204

Hjerte/kar

Pacemaker etter hjertetransplantasjon

Hei Morten Schei. Jeg har en mann som er hjertetransplantert for 7 år siden. Hjerte kapasiteten hans er på 25 prosent har han fått vite at innen 14 dager skal dem sette inn pacemaker, jeg lurer veldig på hva om pacemakeren funker på hele hjertet og om det kan være risikabelt å sette inn pacemakeren på grunn av hans situasjon.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 10. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Det er flott at din mann har fått et liv etter transplantasjon. Det finnes flere typer pacemakere, og med en kapasitet på 25% kan det hende at han er i en gruppe hvor man vil forsøke å styrke hjertet med en spesiell type som hos enkelte (avhengig av EKG og andre funn) får hjertet til å slå på en mer effektiv måte (såkalt biventrikulær pacemaker for hele hjertet). Jeg vil også anta at den nye pacemakeren har en funksjon som kan gi automatisk elektrisk sjokk/defibrillering ved akutt hjertestans.

En slik maskin vil gi en ekstra sikkerhet og ha en viss mulighet for å bedre pumpefunksjonen. Hvis han har såkalte ledningsforstyrrelser/rytmeforstyrrelser i hjertet vil pacemakeren kunne gi ytterligere støtte.

Risikoen er liten ved et slikt inngrep og fordelene synes større enn ulempene slik du beskriver din manns situasjon.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar