Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 4. august 2015. Referansenummer: 8161

Hjerte/kar

Post infarktsvikt og store hevelser i beina.

Hei! Min mor er innlagt med store ødemer i underekstremitetene, type det lekker væske fra dem og har dannet seg store vannblemmer. Hun har kronisk hjertesvikt etter tidligere gjenomgåtte infarkt. For ca 1,5mnd siden hadde hun også væske på lungene. Har gått på flere ulike typer diuretika i etterkant, også kombinasjoner men beina har bare økt, det er lite som kommer ut. Kreatinin er ok(noe forhøyet men ikke nok til å si at det er de som er årsaken). Men nå er saken den at hun har vært innlagt og fått diuretika intravenøst siden fredag uten effekt. Siste nye er at de lar det gå kontinuerlig intravenøst. Foreløpig absolutt ingen effekt. Forsøkte å spørre ansvarlig sykepleier for henne men fikk kun svar at de ikke hadde plan b, at der ikke var noen plan videre annet enn håpe det virket. Er det virkelig så, ingenting annet? Jeg er sykepleier men jobber ikke med hjerte/kar så kan nok litt for lite. Hun er ikke så gammel, i 60-årene, men det kompliseres av at hun har lupus. Noen råd, tips, triks? Eller går det virkelig kun en vei og det raskt?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

(4)
Besvart 07. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Trist å høre om din relativt unge mor som synes å ha alvorlig hjertesvikt etter hjerteinfarktet. I denne situasjonen tenker jeg at man må prøve seg frem forsiktig med alle relevante medisiner for hjertesvikt, og det finnes ulike kombinasjoner og styrker som må "skreddersyes" til den enkelte pasienten. Det er dessverre en utfordring at hun har forhøyet kreatinin, da noen hjertesviktmedisiner kan forverre nyresituasjonen. Vanndrivende medisin er altså bare en av mange mulige brikker i behandlingsopplegget og det er håp om gradvis bedring litt og litt. I forhold til de massive hevelsene i beina så må man utelukke at hun har for lav albumin i blodet (et protein som har med ernæringsstatus å gjøre og binder vann inne i blodårene). Hun må selvsagt ha føttene høyt så mye som mulig og støttestrømper må tilpasses. Ut i fra det du forteller så virker det ikke som om du har fått så mye informasjon. Hvis jeg var deg, så ville jeg bedt om en grundig prat med en av de ansvarlige legene, helst en overlege. Lykke til, ikke fortvil!

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

Velg en ekspert

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar