Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 26. august 2015. Referansenummer: 8354

Hjerte/kar

Prednisolon og mulige bivirkninger.

Jeg har en gammel far på 83 år med pacemaker. For en tid tilbake fikk han lungebetennelse og vann i lungene. Han fikk derfor vanndrivende og antibiotika. Han hadde i ettertid fremdeles åndenød og det ble konstatert fortetning i lungene av ukjent årsak og en kapasitet på 70%. Han fikk derfor Prednisolon (30 mg) og dette har medført hevelser i ansiktet, men også bena som dessuten har fått en blå misfarging. Han er i svært dårlig form og har en hvilepuls på 112, og et blodtrykk på 105/74. Kan dette være bivirkninger av kortisonen?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Fortvilende situasjon for dere og for din far! Noen ganger blir prednisolon brukt som betennelsesdempende medisin, særlig hvis man ikke har tilstrekkelig effekt av annen behandling. Dersom han fikk 30 mg predniolon over lang tid så er det mulig at han har fått bivirkninger i form av hevelser i ansiktet og endringer i huden. At han er i svært dårlig form med høy puls og lavt blodtrykk vil jeg anta har mer med grunnlidelsen/grunnsykdommen hans å gjøre. Jeg synes at du skal be om en grundig prat med en av legene som har ansvar for din far, og at du gjerne skriver opp alle spørsmål før samtalen.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar