Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 16. august 2015. Referansenummer: 8248

Hjerte/kar

Satsende langrennsløper, øket hvilepuls.

Hei! Jeg er en satsende langrennsløper og trener mye og variert. Trener stort sett rolige økter, litt styrke og en til to hardøkter. Men i det siste hvilepulsen min blitt ca 5-7 slag høyere. Sliter også med å holde riktig intensitet på treningen. For eksempel en rolig økt er nå mye vanskeligere å få rolig nok, har for høy puls. Jeg føler meg bra, og er klar for å trene. Opplever også litt stagnering på formen. Det eneste problemet er pulsen. Har vært hos legen og sjekket, men jeg er helt frisk. Prøvde å ta tre hviledager, deretter noen meget korte og lette økter, men det funket ikke.Blir veldig frustrert av å ikke vite hva jeg skal gjøre, om det er lurt å trene eller ikke. Har mistet mye trening til vinteren på grunn av dette. Hva bør jeg gjøre for at det skal bli bra igjen? Hva tror du om dette?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 22. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er mange faktorer som kan påvirke hvilepulsen, og det er greit at du har fått en sjekk hos legen i din situasjon med full satsing på idretten. Som du sikkert kjenner til kan litt bekymring/stress/øket fokus på pulsen i seg selv påvirke det automatiske nervesystemet i kroppen og medføre pulsstigning. Det er liten grunn til å mistenke andre, farlige årsaker til denne midlertidige endringen i hvilepuls. Du føler deg bra og har lyst til å trene. Jeg synes du skal forsøke å trene for fullt igjen og beregne litt tid/tålmodighet på å komme helt tilbake i den gode treningsrytmen igjen. På litt sikt er det sannsynlig at hvilepulsen igjen vil falle tilbake til tidligere nivåer. Lykke til.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar