Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 17. august 2015. Referansenummer: 8257

Lunge, Fysisk aktivitet

Trening og fysisk aktivitet etter fjerning av lungelapp

Jeg er operert for lungekreft for 1 år siden. Fjernet en lungelapp, aldri røyket. Jeg trener nå som før operasjonen. Spinning er tungt, men går greit, 1 time av gangen, over 90 i makspuls. Men fortsatt er det tungt å gå i bratte bakker, da puster jeg tungt og må ha pauser. Hvorfor er det slik? Kvinne 64 år

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 24. august 2015
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og takk for spørsmålet.

Først og fremst er det veldig gledelig at operasjonen gikk bra, og at du har kommet deg godt i gang med trening igjen. Godt jobba!

Lungene våre består, blant annet, av uendelig mange luftveier (bronkier, bronkioler og alveoler) som til sammen utgjøre en stort areal. Luftveiene ligger tett inntil blodkarene i lungen, og gassutvekslingen foregår ved at oksygen vandrer fra luftveiene til blodkarene og karbondioksyd vandrer motsatt vei. En gjennomsnittsperson har et areal på hele 70 kvadratmeter inne i lungene, noe som i utgangspunktet er mer enn nok for å få en god gassutveksling, også ved kraftig anstrengelser.

Dersom en lungelapp blir fjernet, vil de fleste kunne leve som normal uten å merke så mye i daglige aktiviteter. Men når en gjør et kraftig arbeide, som for eksempel å gå en bratt bakke, vil en merke at kapasiteten er noe redusert.

Det er viktig å understreke at det ikke er farlig å trene og presse seg litt (for eksempel gå på litt i motbakkene) selv om en har fjernet en lungelapp.

Håper dette var til hjelp. Lykke til med videre trening!   

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar