Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 7. august 2015. Referansenummer: 8191

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Trening og hjerteflimmer

Hei, i forbindelse med trening og hjerteflimmer skriver du: "Det eneste du bør unngå av trening er aktiviteter som befordrer maksimal puls". Er det en spesiell grunn til dette? Mulig å utfylle litt?

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

(3)
Besvart 17. august 2015
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og takk for spørsmålet. Jeg antar sitatet du sikter til er fra denne teksten:  

"2. Er det farlig å trene hardt og presse seg når man har hjerteflimmer?

Svar: De aller fleste trener dessverre for lite når en har fått diagnosen hjerteflimmer. Den generelle anbefalingen er å være i moderat fysisk aktivitet minst 30 minutter hver dag, og å trene med moderat intensitet minst tre ganger i uken. Hvis du greier det, vil du både redusere risikoen for å få hjerteflimmer, og bedre plagene dersom du alt har hjerteflimmer. Det eneste du bør unngå av trening er aktiviteter som befordrer maksimal puls, eller langvarige energikrevende aktiviteter uten å fylle på med mat og væske."

Maksimal puls er den høyeste pulsen den enkelte kan oppnå. Teoretisk sett kan man finne fram til sin egen makspuls ved å ta utgangspunkt i tallet 220 og trekke fra sin egen alder. En person på 40 år vil derfor ha en maksimal puls på 180. Dette tallet vil imidlertid variere fra person til person. En kan finne makspuls ved å trene så hardt at energi- og oksygenbehovet i kroppen blir så stort at hjertet pumper så raskt det greier.

Ved kronisk hjerteflimmer vil hjertets forkamre "jobbe" mindre effektivt. Selv om du utfører hardt arbeide og pulsen blir høy,vil ikke hjertet kunne pumpe nok blod med oksygen og næring ut til de arbeidende musklene. Man kan (og bør) fint trene selv om en har hjerteflimmer, men svært hard trening vil ikke være gunstig for verken hjertet eller kroppen- og vil heller ikke gi ønsket treningseffekt. De fleste med hjerteflimmer kjenner godt hvor mye de kan og bør trene, og mange beskriver det som "det stopper seg selv".

Ved anfallsvis hjerteflimmer kan maksimal belastning av hjertemuskulaturen tenkes å utløse et anfall.

Det må til slutt understrekes at for de aller fleste, både hjertesyke og hjertefriske er den største utfordringen å være nok i aktivitet.

Håper dette var til hjelp. Lykke til med videre trening!

   

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hei

Spør eksperten har påskeferie, og åpner igjen tirsdag 3. april.

Mvh webmaster, LHL

Vis alle spørsmål og svar