Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 23. august 2015. Referansenummer: 8311

Lunge, Fysisk aktivitet

Astmatiker med uvanlig høy puls ved trening

Hei! Jeg er en jente på 21 år som ble diagnostisert med anstrengelsesastma for 3 år siden. Jeg er svært glad i fysisk aktivitet, spesielt løping. Jeg trener utholdenhet 4 ganger i uken og har som mål å løpe halvmaraton. Av fastlegen min har jeg fått flutide og ventoline og hun mener dette er den beste medisinen for meg. Problemet er at jeg oppnår en svært høy puls på trening, selv ved de minste anstrengelsene. På langkjørøktene (som varer litt over en time) stiger pulsen voldsomt etter bare noen minutters arbeid, samtidig som gjennomsnittspulsen ligger et sted mellom 180-185. Jeg har en makspuls på ca 200. Selv helt rolig jogging resulterer i 170 i puls. Jeg synes dette er svært høy og lurer på om dette skyldes astmaen?

Jeg trener som sagt relativt mye, så jeg tror ikke dette skyldes dårlig kondis. I opptreningen mot halvmaraton skal jeg utføre en del økter hvor pulsen ligger innenfor 140-160. Dette er nærmest umulig for meg å gjennomføre, da jeg omtrent må gå for å holde meg til denne pulsen. Dersom dette skyldes astmaen lurer jeg også på hva jeg kan gjøre for å senke og oppnå en mer normal puls på trening? Mvh en frustrert treningsjente.

Les svaret

Vår ekspert, Margrethe Sellæg, fysioterapeut svarer

Besvart 24. august 2015
Margrethe Sellæg, fysioterapeut

Hei, og takk for spørsmålet. Jeg skjønner godt at du blir frustrert. Det du beskriver er egentlig en unormal høy puls ved relativ rolig treningsintensitet. Og siden du i utgangspunktet er vant med å trene og er i god form, regner jeg med at du kjenner kroppen din, og hvordan den normalt reagerer ved fysisk aktivitet, godt.

Det kommer ikke helt tydelig fram om denne forandringen i pulsregulering kom etter at du begynte med astmamedisinene. Men normalt vil ikke kun diagnosen astma gi unormalt høy puls ved trening, det vil i så fall komme som et resultat av at du får et astmaanfall slik at du blir tett i brystet og tungpusten: Da må hjertet må jobbe ekstra hardt for å få nok oksygen ut til de arbeidende musklene.

Det er flott at du trener og er fysisk aktiv, det er en av de viktigste tingene du kan gjøre selv for å bedre din astma. Jeg vil derfor råde deg til å få en time hos en lungespesialist (lege), hvor du får en grundig undersøkelse av lungefunksjonen din og en vurdering av medisineringen.

Håper dette kan være til hjelp. 

Vennlig hilsen Margrethe

 

  

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar