Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 20. august 2015. Referansenummer: 8273

Lunge, Fysisk aktivitet

Hoste og sliming ved fysisk trening.

Hei, jeg er en mann på 30 år som opplever problemer med hoste og slim i hals/lunger. Problemet oppstår særlig i forbindelse med trening og kanskje aller mest etter at jeg har trent eller i pausene i en treningsøkt. Hvis jeg presser meg når jeg løper, kjenner jeg det kiler i halsen og jeg ender opp med å hoste mye, som igjen ofte resulterer i at jeg brekker meg. Ofte er det slik at jeg føler lungene tettes av slim.

Jeg trener løping hver dag, men føler ikke at jeg får utnyttet lungene mine fullt ut og at all treningen ikke har gitt den effekten det burde ha gitt.

Jeg har trent hardt over flere år. Mest løping, men også ski. Jeg har også vært på en del ekspedisjoner i form av høye fjell.

Mine spørsmål er derfor: hva kan dette være? Anstrengelsesastma? Lett lungeødem? Luftveisinfeksjon? Eller andre ting? Hva tenker dere? Hva kan/bør jeg gjøre? Tusen takk for hjelp.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. august 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Hoste og slim fra bronkiene tyder sannsynligvis på at slimhinnen blir irritert. Det er ikke helt normalt ved slike anstrengelser. Det kan være tegn på en begynnende astma. Dette får du best undersøkt ved å få utført en lungetest (spirometri) i rolig fase og etter anstrengelse. Det er mulig at din fastlege har mulghet for å undersøke dette. Eventuelt bør du få henvisning til lungespesialist for å få undersøkt dette nærmere. En belastningstest på tredemølle med samtidige målinger av lungefunksjonen kan også være aktuelt hvis man ikke kommer til målet med en vanlig pusteprøve.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar