Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 30. august 2015. Referansenummer: 8380

Hjerte/kar

Takotsubo syndrom

Har nylig fått diagnosen uspesisifkk kardiomyopati, Takotsubo syndrom. 3 dager siden jeg ble utskrevet, når kan jeg begynne å trene igjen? Hilsen en utålmodig sjel.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. august 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei!

Takotsubo syndrom er en tilstand som vi stadig får mer kunnskap om. Noen mennesker, som utsettes for sterk psykisk eller fysisk stress (sterk sorg, dødsfall i nær omgangskrets, skade eller kirurgi), kan få dette syndromet. Da blir hjertet forbigående svekket og "lammet", og pumper dårlig. Pasienten opplever brystsmerter som ligner de ved et hjerteinfarkt, pusten blir dårlig. Men når pasientens kransårer undersøkes, er de gjerne helt normalt.

I tillegg til å bli svekket, inntar venstre hjertekammer en spesiell form som ligner på en felle/krukke (takotsubo) som brukes i Japan til å fange blekksprut. Tilstanden er oppkalt etter denne krukken. 

Det er fortsatt ikke fullstendig klarlagt hva som forårsaker Takotsubo, men sannsynligvis spiller stresshormoner en viktig rolle. 

 

Takotsubo syndrom krever behandling, men prognosen er som regel veldig god. Det er varierende hvor lang tid det går før man igjen er friskmeldt.  95% av pasientene blir helt bra innen 4-8 uker, og svært få får det igjen. 

Jeg antar at du skal tilbake til en kontroll på sykehuset om noen uker for å se om hjertet har normalisert seg igjen. Du bør vente med trening til du får klarsignal fra hjertespesialisten på sykehuset. 

Mvh

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar