Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 26. august 2015. Referansenummer: 8353

Hjerte/kar

alkohol, marevan diabetes II

Hei Min mor hadde et hjerteinfarkt for fem år siden og har siden gått på blodfortynnende medisin, som jeg tror er Marevan. Det viser seg at hun etter dette har hatt et omfattende alkoholinntak i perioder, som tyder mye på alkoholisme. Jeg er bekymret for denne kombinasjonen av medisin og alkohol som hun utsetter seg for. Likevel har jeg ikke klart å få henne til å endre på dette. Er dette så farlig som jeg tror? Jeg har vurdert å snakke med hennes lege om dette, siden jeg mener det er vesentlig for medisineringen legen gir min mor. I tillegg har hun også utviklet diabetes to, men tar ikke medisin for dette. Kan dere gi meg noe fakta om dette?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

(3)
Besvart 30. august 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for viktig spørsmål. Marevan og alkoholoverforruk er ingen god kombinasjon, og jeg synes du skal snakke med din mor om dette og evt. ta det opp med legen. Høyt og svingende alkoholinntak vil gjøre at den blodtynnende effekten av marevan blir mindre stabil, gjennom alkoholens påvirknng på leveren. Det beste vil selvsagt være å hjelpe din mor til å komme ut av problemene, men avhengig av hvor alvorlig alkoholmisbruket er, så kan man vurdere å skifte til en av de nyere blodfortynnende medisinene (plavix, eliquis eller xeralto) som er noe mer robuste i forhold til alhohol. Dersom misbruket er så alvorlig at hun glemmer å ta tabletter, evt. tar flere på en gang, er det kan hende bedre å kutte ut all blodfortynning.

Diabetes blir også forverret av alkoholmisbruk. Tidlige faser med relativt lavt gjennomsnittsblodsukker skal ikke nødvendigvis  behandles med medisiner. For slike pasienter er livsstilstiltak, inklusive reduksjon i alkoholinntak og mosjon første linje i behandlingen. Jeg ønsker deg lykke til med din mor og håper at dere evt. i samarbeid med legen finner brukbare løsninger.

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hei

Spør eksperten har sommerferie, og åpner igjen mandag 13. august.

Mvh LHL

Vis alle spørsmål og svar