Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 15. desember 2015. Referansenummer: 9536

14 år, svimmel når hun reiser seg raskt opp.

hei. min datter på 14 år får plutselig høy puls til tider. hun lider av Raynauds fenomen. er ikke svimmel under anfallene men sier hun blir svimmel hvis hun reiser seg fort opp. sitter mye i ro med data og telefon. noe aktiv i ridning og dansing. ikke overvektig. spiser sundt.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

(2)
Besvart 04. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Svimmelhet når man reiser seg raskt opp er ganske vanlig hos unge jenter, som ofte har et relativt lavt blodtrykk i hvile. Pulsen vil kunne stige i forbindelse med en svimmelhetsepisode, som en slags "kompensasjon" fra kroppen på lavt blodtrykk. Det er viktig å utelukke andre vanlige årsaker til svimmelhet/blodtrykksfall, f.eks. lav blodprosent på grunn av jern/vitaminmangel eller menstruasjon. Jeg vil anbefale at dere i første rekke bestiller time hos fastlegen for undersøkelse med blodprøver.

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

Velg en ekspert

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar