Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 3. desember 2015. Referansenummer: 9330

Hjerte/kar

Flere rytmeforstyrrelser samtidig.

Hei! Jeg har et intrykk av at når man først har en type rytmeforstyrrelse, har man større sjangs for å utvikle flere typer rytmeforstyrrelser. Gjelder dette AVNRT? Jeg har både AVNRT, IST og kanskje atrieflutter eller atrietakykardi, men hjertet mitt er strukturelt friskt i følge ultralyd. Hva kan være årsaken til at man får flere rytmeforstyrrelser når man først har fått en?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. desember 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Det er nok en viss assosiasjon og dels overlapp mellom ulike typer hjertetilstander, inklusive rytmeforstyrrelser. AVNRT (AV-nodal reentry takykardi) skyldes i utgangspunktet en medfødt "ekstra ledningsbane" i hjertet. Ledningsbanen kan dels aktiveres av ulike ytre faktorer (trening, hopping, stress, hormonelle endringer med mer). Når det gjelder IST (inappropriate sinus tachykardia) forskes det i årsaksforhold, men at enkelte ytre faktorer også kan påvirke her er sannsynlig. AVNRT kan i mange tilfeller opereres med god effekt. For IST er det foreløpig ikke utviklet standard behandling. Medikamenter kan forsøkes. Atrieflutter og atrietachykardi kan også behandles ved operasjon eller medikamenter. Flott at hjertet ditt er normalt på ultralyd. Det høres ut som om det er det "elektriske" systemet i hjertet ditt som skaper utfordringer. Tilstandene du beskriver er heldigvis ikke farlige for et ellers friskt hjerte, men behandling bør vurderes ved mye plager.

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger. Det vil fortsatt være mulig å søke i ekspertenes svar på spørsmål som alt er besvart.

Savner du tjenesten?
Slik kan du gi din støtte til LHL: Støtt oss

Vis alle spørsmål og svar