Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 3. desember 2015. Referansenummer: 9330

Hjerte/kar

Flere rytmeforstyrrelser samtidig.

Hei! Jeg har et intrykk av at når man først har en type rytmeforstyrrelse, har man større sjangs for å utvikle flere typer rytmeforstyrrelser. Gjelder dette AVNRT? Jeg har både AVNRT, IST og kanskje atrieflutter eller atrietakykardi, men hjertet mitt er strukturelt friskt i følge ultralyd. Hva kan være årsaken til at man får flere rytmeforstyrrelser når man først har fått en?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. desember 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Det er nok en viss assosiasjon og dels overlapp mellom ulike typer hjertetilstander, inklusive rytmeforstyrrelser. AVNRT (AV-nodal reentry takykardi) skyldes i utgangspunktet en medfødt "ekstra ledningsbane" i hjertet. Ledningsbanen kan dels aktiveres av ulike ytre faktorer (trening, hopping, stress, hormonelle endringer med mer). Når det gjelder IST (inappropriate sinus tachykardia) forskes det i årsaksforhold, men at enkelte ytre faktorer også kan påvirke her er sannsynlig. AVNRT kan i mange tilfeller opereres med god effekt. For IST er det foreløpig ikke utviklet standard behandling. Medikamenter kan forsøkes. Atrieflutter og atrietachykardi kan også behandles ved operasjon eller medikamenter. Flott at hjertet ditt er normalt på ultralyd. Det høres ut som om det er det "elektriske" systemet i hjertet ditt som skaper utfordringer. Tilstandene du beskriver er heldigvis ikke farlige for et ellers friskt hjerte, men behandling bør vurderes ved mye plager.
Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar