Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 19. desember 2015. Referansenummer: 9607

Hjerte/kar

Hjertestarter/ICD og førerkort

Fikk infarkt i april. Har trent meg opp og bl.a vært på Feiring. Har vært i fin form hele tiden, men blir allikevel anbefalt og opprere inn hjertestarter. Hva da med førerkortet? Får jeg beholde det siden jeg ikke har vært noe plaget siden infarktet?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

(3)
Besvart 04. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Gratulerer med at du har fått trent deg godt opp etter infarktet. Hos pasienter med ICD/hjertestarter foreligger endel spesielle krav og vurderinger i forhold til førerkort, les gjerne: https://www.lhl.no/dine-rettigheter/andre-rettigheter/forerkort-og-helsekrav-for-hjertesyke/ Som en hovedregel må det ha gått minst 12 mnd observasjonstid etter bevissthetstap/"hendelse" (i ditt tilfelle dato for infarktet, ikke dato for ICD), og senteret som opererer inn/kontrollerer din ICD må skrive dispensasjonssøknad til fylkesmannen som tar hensyn til din spesielle situasjon og risiko for nye hendelser. Dersom du ikke har hatt bevissthetstap etter infarktet og den nye ICD en fungerer normalt er det godt håp om at du får dispensasjon for videre førerkort i klasse B, men din totalsituasjon i forhold til hjertet, og spesialisten og fylkeslegens vurdering spiller inn. Det gis som hovedregel ikke dispensasjon for tyngre førerkortklasser (C, D). Dersom du har fått anbefalt ICD av helsemessige årsaker er det etter mitt skjønn fornuftig å ta imot tilbudet og så får førerkortet komme i andre rekke. Jeg vil anbefale at du bestiller time hos det spesialistsenteret som skal implantere din hjertestarter for undersøkelse og en god samtale, om mulig. Lykke til!

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

Velg en ekspert

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar