Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 10. desember 2015. Referansenummer: 9445

Hjerte/kar

Statiner, hva skal man tro?

Hei, For et par år siden fikk jeg blokket og satt inn stent i et par kransarterier, og jeg har siden blitt medisinert med statiner (Lipitor). Da jeg har hatt litt ulemper av dette, med bl.a kramper i legger og føtter både når jeg er i ro, men også når jeg løper mer enn 10-12 km, samt også misstanke om at det har påvirket hukommelsen (?), sjekket jeg litt på nettet vedrørende bivirkninger. Jeg kom da over et par artikler som stiller store kritiske spørsmål ved oppleste og vedtatte holdninger knyttet til kolesterol, fett og bruk av statiner med dets ulemper/skadevirkninger. Hva skal en "ikkespesialist" som meg tro om dette, og hvilke råd bør man følge. Jeg er 61 år gammel og er nok familiært belastet med hjerteproblemer. Jeg mener å holde meg i god fysisk form, er slank og mine kolsterolnivåer er Ldl 2,0 - Hdl 1,5. http://lillemaane.com/forfatter/intervju_malcolm_kendrick.html http://www.nnh.no/article.aspx?id=9&subid=1125

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

(3)
Besvart 18. desember 2015
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Takk for viktig spørsmål. Du vil finne en del kritiske innlegg til statiner på nettet, og debatt er greit og noe vi må sette pris på. Det som i stor grad avgjør fagfolks råd i forhold til hvilke medisiner som anbefales for ulike grupper pasienter er såkalte "guidelines"/retningslinjer for hvilke pasientgrupper som antas å ha nytte. Guidelines endres når det kommer ny, viktig forskning, og disse retningslinjene lages av ekspertgrupper som er oppnevnt til å følge med på alt nytt innen det aktuelle feltet. Dagens "guidelines" for statiner anbefaler klart en liten dose statin også for deg som er slank, sprek og har lavt LDL kolesterol, fordi du har to stenter på plass og dermed er i en såkalt høyrisikogruppe. Et viktig poeng med statiner er at de ikke bare senker kolesterolet. Kanskje vel så viktig for mange pasienter er egenskapen med de "beskytter" direkte eksisterende åreforkalking inne i blodåren, slik at risikoen for infarkt reduseres. I ditt tilfelle kan du nøye deg med svakeste dose, og dersom du reagerer på lipitor vil jeg anbefale å prøve en annen type, f.eks pravachol.

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

Velg en ekspert

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar