Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 6. desember 2015. Referansenummer: 9340

Hjerte/kar

Stoppe plavix etter 12 mnd

Hvorfor slutte med Plavex etter 12 måneder etter ustabil angina som ble behandlet med utblokking med stent? Personen det gjelder har tidligere gjennomgått minst to hjerteinfarkt, er bypassoperert og har gjennomgått flere utblokkinger med stent. Hvorfor er det slik at plavex ikke gis livslangt? Øker risikoen for nye episoder når plavex behandling stoppes ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. desember 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist
Hei Stenter er laget av metall, og kroppen oppfatter dem som et "irriterende" fremmedlegeme. Det betyr at det kan danne seg og feste seg en blodpropp i et område med stent og forårsake alvorlig hjerteinfarkt. Derfor gis det to typer med blodfortynnende medisine etter stenting: Albyl-E og en annen type, feks Plavix. Etter hvert som stenten blir dekket av kroppens egne blodåreceller, blir den "gjemt" og kroppen oppfatter den ikke lengre som fremmed. Da er det ikke lenger høy fare for at det skal sette seg en blodpropp, og man kan stoppe med den ene typen blodfortynnende. Den andre (albyl-E) må fortsettes livslangt. Hvor lang tid det tar før stenten er dekket, varierer fra person til person. Men etter 12 mnd er man rimelig sikker på at de aller fleste er dekket. Mvh Wasim Zahid

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger. Det vil fortsatt være mulig å søke i ekspertenes svar på spørsmål som alt er besvart.

Savner du tjenesten?
Slik kan du gi din støtte til LHL: Støtt oss

Vis alle spørsmål og svar