Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 19. desember 2015. Referansenummer: 9604

Svimmelhet, overvåkning, pacemaker?

Jeg har blitt friskmeldt etter å ha besvimt og ligget på hjerteovervåkning i 6 dager. Telemtrien viste at jeg hadde hatt AV 2 blokk og en kort AV 3 blokk om natten samt puls nede i 33. Ultralyd, røntgen og blodprøver har vist fine resultater. Pacemaker ble først anbefalt men pga de fine resultatene mine og siden jeg stabiliserte i løpet av de 6 dagene ble jeg friskmeldt og fikk en henvisning til poliklinikken for videre oppfølging. Jeg er litt bekymret fordi jeg kjenner på svimmelhet når jeg går og fordi jeg ikke helt vet hvordan jeg skal forhindre at jeg skal svime av igjen. Bør jeg anskaffe en ekg måler eller er aktivitetsmåler som måler hjerterytme? Og har dere i så fall en anbefaling?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

(3)
Besvart 04. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Dette må ha vært er skremmende opplevelse for deg. Den gode nyheten er at det ble gjort en grundig vurdering med konklusjon om at du ikke trenger pacemaker nå,- ulike typer svimmelhet og besvimelser kan skyldes andre årsaker enn hjerterytmeforstyrrelser, for eksempel utfordringer med balanseorganet eller svingninger i blodtrykket. Du bør ha regelmessige kontroller med døgnregistrering av hjerterytmen din, og ved ny besvimelse/nestebesvimelse vil jeg anbefale at du kontakter legevakten. Jeg vil ikke anbefale at du bruker eget utstyr for rytmeregistrering, hovedsakelig fordi tolkingen av registreringen er vanskelig å gjøre selv/krever spesialistkompetanse. Dersom du har mye plager ville jeg ha tett en telefon til poliklinikken og spurt om de kan fremskynde kontrolltimen din, evt. hørt med fastlegen om han kan henvise deg til en privat kardiolog for oppfølging.

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

Velg en ekspert

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar