Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 16. desember 2015. Referansenummer: 9569

Hjerte/kar

Type blodtrykksmedisin

Har stentet 2 ganger. Går på Albyl-E, Plavix 75 mg, Mircardis 75 mg samt Crestor 5 mg. Har i flere år slit med muskelsmerter i overkroppen. I de siste 6 mnd er smertene blitt verre, spesielt når jeg går tur og beveger meg. Sykling på ergometersykkel går greit! Utover muskelsmertene føles form og hjerte bra ut. Har fått sjekket hjertet av spesialist som sier at det ser greit ut. Men ble anbefalt å bytte blodtrykksmedisin fra Mircardis 75 mg til Metoprolol Mylan 50 mg, morgen og kveld, samt Norvace 5 mg om morgen. Blodtrykket er ok. 128/78. Har prøvd forskjellig kolesterolmedisin uten at problemene forsvinner. Spørsmålet mitt er hvorfor bytte blodtrykksmedisin ettersom blodtrykket er ok. Hva er forskjellen på de to typer? Er metoprolol Mylan og Norvace kraftigere medisin enn Mircardis? Kan blodtrykksmedisin være årsak til problemene mine?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

(5)
Besvart 21. desember 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist
Hei! Når det gjelder blodtrykksbehandling, så er det viktigst at man får det ned til normalen. Det finnes flere medisiner man kan velge mellom. Hvis pasienten ikke har noen andre sykdommer enn høyt blodtrykk, spiller det mindre rolle hvilken medisin man bruker. Det viktigste er å normalisere trykket. Men hvis du har andre tilstander i tillegg til høyt blodtrykk, feks diabetes, hjertesykdom eller nyresykdom, har også type medisin noe å si. For hjertepasienter er det vist at både betablokkere (feks metoprolol) og calciumantagonister (feks norvasc) har gunstige effekter på hjertet i tillegg til å senke blodtrykket. Du forteller at du er stentet to ganger. Det betyr at du har såkalt kransåresykdom. Stentene åpner de trange partiene, slik at blodet flyter bedre i årene. Det motvirker brystsmerter (angina). Men så finnes det også veldig små årer på hjertet, som verken er synlige med det blåtte øye, eller mulig å stente opp. Disse årene kan selvsagt også være syke og forårsake angina. Mot slike plager kan både metoprolol og norvasc hjelpe, og det kan hende det er derfor legen din vil bytte. Mvh Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

Velg en ekspert

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar