Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 11. desember 2015. Referansenummer: 9455

Lunge

Astma og infeksjon

Hei Grethe! Jeg sliter litt med astma, og er for tiden ekstra tungpustet. Så må bruke forstøveren jevnlig utover hele dagen med atrovent og ventoline. Har hatt grønt oppspytt og feber så har tatt antibiotika og prednisolon 30, nå i 5 dager, så feber er borte og oppspyttet blitt gult. Problemet i tillegg er at oxymeter faller til 90-92 noe som fører til hodepine + at jeg blir veldig tung i hodet. Er dette farlig? Etter ny forstøver-runde øker metningen opp til 93-96 men daler fort ned igjen. Har tatt forstøver opp til max, som er 6 ganger i døgnet. Har ikke tid til sykehus nå, så er det noe mer jeg kan gjøre selv? Takk for svar

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 14. desember 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei! Takk for henvendelsen!

Ettersom feberen er borte og oppspyttet har fått en lysere farge, tyder det på at infeksjonen er på retur. Oksygenmetningen skal normalt ligge på rundt 96 - 99 % hos friske mennesker. At din metning er litt nedsatt kan komme av at infeksjonen fortsatt henger i, fordi det kan ta opptil flere uker før lungene er helt i form igjen etter en infeksjon. Det er først når metningen bikker under 90 % over tid at det kan ha innvirkning på kroppens funksjoner.

Regner med at du har et behandlingsskjema du følger ved forverring og trapper opp og ned på medisiner i henhold til det. Forhåpentligvis bruker du også kortison til inhalasjon som fast medikasjon. I en infeksjonsfase er det lurt å ta det litt roligere enn vanlig så kroppen får ro og tid til å komme seg igjen.

Hvis du skulle bli mer tungpustet eller om fargen på oppspyttet blir mer farget igjen, bør du oppsøke lege.

Fortsatt god bedring! Vennlig hilsen Grethe Amdal

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger. Det vil fortsatt være mulig å søke i ekspertenes svar på spørsmål som alt er besvart.

Savner du tjenesten?
Slik kan du gi din støtte til LHL: Støtt oss

Vis alle spørsmål og svar