Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 12. desember 2015. Referansenummer: 9460

Hjerte/kar

mekanisk hjerteklaff, marevan og operasjoner.

Min mann steriliserte seg for 10 år siden, og fikk i 2010 operert inn titanklaff. Han bruker Marevan og betablokker. Har fått beskjed om at han ikke kan refertiliseres gr. for høy risiko ved å gå av Marevan. Hva skjer om en i denne situasjonen trenger en annen type "hvilken som helst" operasjon? Han gikk av (evt trappet ned) Marevan da han måtte til tannlegen for å trekke en tann etc (sjekket INR først og den var ok for inngrepet). Hva er forskjellen på å gå av Marevan når man går til tannlegen for inngrep, kontra operasjon? Hvor bør INR-nivået generelt ligge for at det er trygt å gjennomføre en operasjon? Setter stor pris på svar. Mvh.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

(2)
Besvart 04. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Kirurgene kan gjennomføre ulike typer operasjoner hos pasienter som står på marevan, men risikoen for blødning i forbindelse med operasjonen er øket, avhengig av INR nivået. I din manns tilfelle må man avveie risikoen for blødning i forbindelse med inngrepet (hvis INR er høy) og risikoen for blodpropp i forbindelse med en mekanisk hjerteklaff (hvis INR er lav). Hvilket INR nivå som anbefales kommer an på type klaff (noen av de nyeste mekaniske klaffene kan tolerere lavere INR verdier, dette kan dere sjekke med fastlegen som har epikrise fra sykehuset). Dere skal vite at akutte, livreddende operasjoner alltid vil bli utført, også hos personer som står på marevan, og det finnes "motgift" som kan redusere INR verdien raskt i en slik situasjon. Ved mer bagatellmessige inngrep blir det en avveining mellom kirurg, pasient og evt. narkoselege/hjertelege, om man synes nytten ved inngrepet står i forhold til risikoen. Jeg håper dere kan få noe ut av dette svaret og ønsker dere lykke til!

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

Velg en ekspert

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar