Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 12. februar 2015. Referansenummer: 6741

Hjerte/kar

Blødning på øyehvitet

Har fått sprengte blodkar i det ene øyet. Illrødt øye. Har målt blodtrykk på hjemmemåler: overtrykk 145 under 100. Spiser tablett Losartan/Hydrochloratheiazide Teva 50 mg/12,5 mg en tablett pr. dag. Trener to ganger i uka seniortrim Elixa. Er 71 år. Har vært hos optiker som sier det kan være blodtrykket. Hva gjør jeg?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Tilstanden du beskriver høres ut som en subkonjunktival blødning. Det er en helt ufarlig tilstand. På øyehvitet har du bittesmå blodårer. Utenpå disse igjen ligger det en tynn gjennomsiktig hinne, som dekker øyeeplet. Når en av disse små karene sprekker, fylles det blod mellom øyehvitet og den gjennomsiktige hinnen. Det er minimale mengder blod, men det ser ofte dramatisk ut. Blødningen er som sagt helt ufarlig, og påvirker ikke synet. Etter noen dager til uker blir den borte igjen. 

Som regel er det ingen årsak til slike blødninger. I blant kan det skyldes traume eller slag mot øyet, og noen ganger kan de oppstå grunnet høyt trykk i forbindelse med kraftig hoste eller nysing. 

Høyt blodtrykk i seg selv er en svært sjelden årsak til slike blødninger. Og trykkene du beskriver er ikke fryktelig høye uansett. Ubehandlet høyt blodtrykk kan imidlertid være farlig for øynene, men det er av helt andre årsaker. Da forekommer nemlig skader på netthinnen, og disse skader synet. Dette er en av grunnene til at blodtrykk skal behandles. 

Jeg synes det er flott at du lever et aktivt liv med trening, og dette må du fortsette med. Gå til legen regelmessig for å være sikker på at blodtrykket er i orden. Subkonjunktivale blødninger kan alle få, også de med normalt blodtrykk. 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar