Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 9. februar 2015. Referansenummer: 6734

Hjerte/kar

Blodtrykksbehandling og bivirkninger

For ca 1 mnd. siden fikk jeg påvist høyt blodtrykk, og det er spesielt undertrykket som er høyt 140/106 Jeg får allerede medisiner for høyt kolestrol. Begge deler er genetisk i min familie. Jeg er litt overvektig og har som mål og gå ned 15 kg. Er nå veldig obs på særlig salt! Siden dette ble påvist har jeg tatt Amolidipin Sandoz 5 mg. Før jeg beg. med disse var jeg ytterst skjelden plaget av føglende: veldig trøtt, svimmel, lettere hodepine, plaget med ising i tennene/hovent tannkjøtt. Jeg å tredemølle, løper intervall. Etter at jeg fikk påvist dette løper jeg moderat ca. 20 min. Jeg har ikke vært til videre utredning hos spesialist og lurer på om dette anbefales. Jeg er veldig engstelig for å få hjerneslag Jeg synes denne medisinen gir sterke bivirkninger ettersom jeg er mer sliten på jobb, den hemmer trening og fører til at jeg sover mye. Jeg er også plaget med hovene fingre og ankler, føtter. Vil bivirkningene kunne avta hvis jeg halverer dosen og vil det være ok at jeg gjør dette nå? Ser at noen skriver at det kan være lurt å kombinere vanndrivende og bt medisin. Takknemlig for råd!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

1) Fint at du ønsker å gå ned i vekt. Det kan hjelpe til med å redusere blodtrykket. 

2) Du beskriver endel plager som kom etter oppstart med medisinen. Disse plagene kan godt være bivirkninger fra medisinen. Snakk med legen og be om et annet alternativ. Du bør ikke gjøre doseendringer på egenhånd. Det finnes mange typer blodtrykksmedisiner, og det er ikke unormalt at man reagerer på enkelte. Som regel finner man en type som både gir god effekt, og lite bivirkninger. 

3) Ukomplisert blodtrykksbehandling trenger vanligvis ikke vurdering hos spesialist og du kan trygt stole på rådene og behandlingen fra din fastlege. 

Mvh

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar