Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 26. februar 2015. Referansenummer: 6963

Lunge, Allergi

Lungereaksjon på Furadantin?

Hva er symtomene på furudantinallergi ? Jeg fikk Furadantin da jg hadde urinveisinfeksjon , tok ein heil kur. Jeg vart sengeliggene ei heil uke og hadde litt smerte i ene lunge,og feber,men innbilte meg att det var influensa da dette gikk i nærmiljøet. Etter ein mnd fikk jeg urinveisinf igjen,mn etter jeg tok andre pillen var jeg syk igjen,og forstod da att dette skyldast furadantinkuren,og som jeg ikke tålte. Var hos lege,og vart henvist til øre/nese/hals på sykhuset. Der vart jeg fortalt att de var nåkk en allergisk reaksjon jeg hadde fått siden jeg ikke tålte desse tabl. Dette er nå to år sidan,og jeg har ikke fått noe oppfølging,og seier bare att dette vil forsvinne selv. Men jeg har no en rar følelse i ene lunga og er stiv der og litt verk. Jeg føler jeg blir ikke hørt, og vet ikke hva jeg skal gjøre. Føler att lunga er stiv, og jeg har hele tiden også hatt tørr, brennende tunge/ hals. Jeg er 53 år . Håper du kan gi meg eit svar hva dette muligens kan være. Hva er symtomene på allergi av den medisinen? Heidi

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. mars 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Furadantin kan i enkelte tilfeller gi reaksjoner fra forskjellige organer. Lunger kan også angripes, enkelte ganger med akutt reaksjon, men vanligvis etter lengre tids behandling. Da er det vanlig at begge lunger affiseres. Den viktigste reaksjonen er lungefibrose. Det kan eventuelt påvises ved spirometri (lungefunksjonstest) og andre lungetester. Røntgenbilde av lungene må også tas, eventuelt CT-undersøkelse, for å sjekke mulige lungefortetninger. Imidlertid vil det ved lungeaffeksjon vanligvis utvikle seg kortpustethet ved mindre anstrengelser som et viktig symptom, samt tørrhoste.

De vanligste allergireaksjoner vil ofte forløpe med hudutslett som forsvinner i løpet av noen dager etter avsluttet behandling.

Det angis at bivirkningene av Furadantin vanligvis forsvinner i løpet av ganske kort tid etter at man slutter med medisinen. Det er også mulig at en stivhetsfølelse på den ene siden kan ha andre årsaker, for eksempel stram muskulatur. Men hvis plager vedvarer er det vanlig å undersøke med et røntgenbilde av lungene og lungefunksjonstester.

Lykke til!

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar