Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 22. februar 2015. Referansenummer: 6893

Hjerte/kar

Plagsomme ekstraslag

Hei. Jeg har de siste 5 - 6 årene vært plaget med ekstraslag i hjertet. EKG hos lege og kardiolog har vist at det er snakk om ventrikulære ekstraslag (VES). Jeg har vært til utredning hos hjertespesialist to ganger og gjennomført 24 timers holter-monitorering, ultralyd og sykkeltest. Jeg var sist hos hjertespesialist for ca 18 mnd siden. Sykkeltesten viste da at ekstraslagene forsvant under belastning, men at de var relativt hyppige i oppstartsfasen og i restitusjonsfasen. Holter-testen viste 84 ventrikulære ekstraslag på 24 timer. (jeg var i en god periode da undersøkelsen ble gjennomført) Jeg har ved begge konsultasjoner fått beskjed om at ekstraslagene mine er ufarlige, og at jeg er hjertefrisk. Problemet er at jeg ikke har klart å slå meg til ro med at disse ekstraslagene er ufarlige for meg fordi plagene er så tydelige. Ekstraslagene har dessuten økt kraftig i omfang siden forrige gang jeg var hos hjertespesialist, og jeg har dem nå hver dag flere perioder om dagen. Ekstraslagene kommer typisk i forbindelse med måltider, etter fysisk aktivitet, under gange, og når jeg slapper av om kvelden. De kommer anfallsvis, slik at jeg kan ha annet hvert og tredje hvert slag som ekstraslag i en begrenset periode. (kanskje en times-tid før ting roer seg igjen) Disse problemene er nå i ferd med å bli et stort problem for meg. Jeg har alltid vært i fysisk aktivitet og hatt stor glede av trening, men kvier meg nå bare for å gå en tur. Jeg har også alltid gledet meg over god mat, men gruer meg nå til hvert måltid fordi jeg vet at mat setter i gang en dårlig periode. Spørsmålet mitt til deg er om at jeg bør slå meg til ro med at jeg er hjertfrisk og akseptere at jeg er plaget med ekstraslag, eller bør jeg kontakte kardiolog for en tredje undersøkelse? Jeg klarer ikke helt kvitte meg med frykten for underliggende hjertesykdom som ARVC eller lignende. Hva med medisinering? Jeg går nå på en lav dose betablokker (20 mg pranolol hver morgen). Kan en økt dose hjelpe på ekstraslagene eller bør jeg eventuelt vurdere en annen type betablokkere? Selv en såpass lav dose som 20 mg sender hvilepulsen min ned til ca 50 slag i minuttet, men de har en viss positiv effekt på ekstraslagene. Hva med kondisjonstrening? Vil jevnlig kondisjonstrening kunne ha en positiv effekt mot ekstraslag, eller vil tilstanden kunne forverres? Jeg var som sagt i meget god form tidligere, men har helt slutt å trene de to siste årene pga plagene ekstraslagene gir meg. Som sagt er disse plagene blitt et stort problem for meg og jeg er takknemmlig for svar. mvh Mann 34 år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

(33)
Besvart 23. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Takk for detaljert spørsmål

Det er svært sjeldent at ekstraslag er et tegn på alvorlig sykdom. Dette avhenger blant annet av hvor i hjertet ekstraslagene oppstår. Ved å studere EKG'et ditt (som har fanget opp et ekstraslag) kan en kardiolog enkelt si hvor i hjertet ekstraslaget kommer fra, og således si noe om evt. fare. Hvis legene dine sier at ekstraslagene dine er ufarlige, har de sikkert god grunn til å si det, og det er grunn til å stole på vurderingene deres. 

Har man svært hyppige ekstraslag, kan det bli svært plagsomt. Når det gjelder medisinering, har vi flere alternativer. Både innenfor klassen betablokkere, og andre typer medisiner. De som ikke får hjelp av betablokkere, blir ofte anbefalt et middel som heter flekainid. Det finnes også andre medisiner. 

Noen pasienter opplever ikke tilfredstillende effekt til tross for all mulig medisinering. For disse er ablasjonsbehandling en mulighet. Dette innebærer at spesialiserte kardiologer kartlegger innsiden av hjertet ditt for å finne hvor ekstraslagene kommer fra, for så å brenne bort dette området.

Min anbefaling til deg er å få gjort en ny 24-timers måling for  se nøyaktig hvor mye plager du har nå. Du bør også kontakte en kardiolog for å vurdere andre behandlinger.

Mvh

Wasim Zahid 

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

Velg en ekspert


Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelser



Vis alle spørsmål og svar