Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 15. februar 2015. Referansenummer: 6771

Kosthold

Rug som alternativ til hvete eller bygg

Hvordan er det med rug-ris som alternativ til hvetebaserte produkter eller byggris. Er rugris sunnere? Har vært hos dere etter et infarkt. Har lagt om kostholdet (ned 30 kg) og sluttet med røyken.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 20. februar 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Rug hører til samme familie som hvete og bygg. Ernæringsmessig sett er det ikke store forskjeller mellom hele gryn av bygg, hvete og rug - rug har litt mer fiber og litt mer protein enn bygg, men når det gjelder vitaminer og mineraler er innholdet veldig likt.

Et fiberrikt kosthold med bl.a. rugbrød forbedrer risikoprofilen og er knyttet til lavere risiko for type 2-diabetes, og rug er mer mettende enn fint hvetemel. På den annen side har bygg godt dokumenterte, gunstige effekter på kolesterolverdier og regulering av blodsukker, så jeg tror ikke man kan hevde at det ene er bedre for helsa enn det andre. Hva du velger må nok bli et spørsmål om smak og behag.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar