Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 6. februar 2015. Referansenummer: 6716

Lunge

Snorking og urolig søvn.

Hei Etter en del tester bl.a EKG og EEG vedr. søvnapne var alle resultater ok, men snorking og plagsomme bråvåkninger er fortsatt et stort problem.Kan dette skyldes kols og pollenallergien man har? På forhånd takk!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 13. februar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege
Hei, og takk for spørsmålet! Målingene som er gjort i forhold til søvnapnoe har påvist at du ikke har så lange pustestopp at det kvalifiserer til å kalles søvnapnoe. For å stille diagnosen søvnapné skal det være minst fem pustestopp per time. Hvert pustestopp skal vare i minst 10 sekunder og oksygenmetningen i blodet skal gå ned med minst 4%. Hvis bråvåkningene har sammenheng med din snorking, er det mulig at du har en viss obstruksjon bak i svelget som gjør at du stopper å puste i noen sekunder i den dypeste delen av søvnen. Det er ikke nok til å gi søvnapnoe, men kan hos enkelte gi urolig søvn. Ved kols kan pusten være tyngre på siste del av natten og medføre urolig søvn. Hvis du er mye nesetett, kan dette gi mer snorking og opphav til urolig søvn. Allergi kan jo bidra til dette. Generelt anbefaler man for øvrig folk som snorker å passe vekten, drikke lite alkohol før sengetid og unngå røyking. Det er ikke sikkert at noe av dette gjelder i ditt tilfelle, så jeg nevner det bare for ordens skyld. Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem
Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar