Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 23. februar 2015. Referansenummer: 6916

Hjerte/kar

Varierende puls etter trening

Hei! Har vært utredet mye med hjertet mtp at jeg har vært plaget med mye VES ( holter, ultralyd, AEKG osv) som ikke har vist noe patologi. Er nok litt for mye opptatt av hjertet mitt desverre og er nå bekymret for puls etter trening. Løper cooper test ca 2300 m på 12 min og faller nærmere 30 slag etter 1 min opphørt trening...det er jo vel og bra men etter dette går pulsen ultraseint ned. Kan noen ganger ha 120 i puls 5 min etter avsluttet trening. Har som sagt blitt godt utredet uten at dette har blitt kommentert? Er dette patologisk? Engstelig

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. mars 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du forteller at du har vært bredt utredet, uten at man har funnet noe galt. Videre skriver du at du kan løpe 2300 m på 12 minutter. Totalt sett tyder det på at du er i god form, og har sannsynligvis et helt normalt hjerte. 

Pulsen påvirkes av mange faktorer. Når du trener, krever kroppen en større leveranse av blod. Da går pulsen opp, for å møte dette behovet. Men pulsen kan gå opp også av andre ting. Feks hvis du ser en spennende film, eller er redd. Da er det masse stresshormoner i kroppen, som pisker opp hjertefrekvensen. 

Når du løper fort, har du mye adrenalin i kroppen. Adrenalin øker pulsen. Etter en treningsøkt henger adrenalinet litt igjen i kroppen, før det fjernes. Hastigheten på denne prosessen varierer fra person til person. Noen kvitter seg raskt med adrenalin, og da faller pulsen raskt. Andre er bare skrudd sammen litt annerledes og bruker litt lengre tid på å kvitte seg med adrenalinet. Da vil det også ta lengre tid å få ned pulsen. Dette er ikke tegn på noe sykdom, men rett og slett normal variasjon i vår fysiologi. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar