Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 3. februar 2015. Referansenummer: 6701

Rettigheter

Ny uføretrygd

Etter at den nye uføretrygden kom så har det til dels blitt store endringer for mange. Svært mange har fått mye mindre utbetalt. Selv var jeg i kontakt med NAV i dag etter å fått avslag på klage. De sa at det var forventet omkring 1000 klager, hittil så hadde de fått inn over 60 000 klager til nå. Det er mer en 20 % av de som mottar ytelsen sa de. De mente at noen sentrale grupper burde ta dette opp med myndighetene. Er dette noe for LHL, i og med at det helt sikkert gjelder mange av medlemmene. Min mann har 7, 09 % nedgang i utbetaling. Da er det medtatt at det er skattefritak i juni og halv skatt i desember.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 20. februar 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Foreløpig foreligger det ikke et godt nok tallmateriale til å trekke noen endelige konklusjoner. Departementet har hele tiden vist til at 8 av 10 vil komme ganske likt eller bedre ut enn før. Men de har da kun snakket om uføretrygden fra folketrygden og ikke tjenestepensjone som ikke er økt brutto. Hvorvidt dette tallet stemmer er altså for tidlig å si.

Forklaringer på at noen kommer mer enn ubetydelig dårlig ut, er i hovedsak gjeld. Etter de skattereglene som gjaldt i 2014 var effekten av rentefradraget opp mot 55 %, mot normalt 27 %. Det er innført et eget skattefradrag som skal kompensere for dette. Men det kompenserer kun for tap som overstiger 6000 kroner i året.

Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO), hvor LHL er en av medlemsorganisasjonene, arbeider aktivt for tiden med denne problemstillingen. Et spørsmål er om skattefradragsordningen må forbedres og tidsperioden forlenges. LHL vil også vurdere egne utspill i saken.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar