Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 26. februar 2015. Referansenummer: 6938

Rettigheter

Uføretrygd og arbeid ved siden av

Med referanse til artikkelen om "Uføretrygd og inntekt". Er enig i din vurdering om at kapitalinntekt ikke skal regnes med - kun pensjonsgivende inntekt. Men, kan ikke NAV etc stille spørsmål om at et slik "arbeid" indirekte betyr en arbeidsførhet og dermed en eventuelt gradert uførhet og redusert utbetaling?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 26. februar 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det finnes eksempler på uføretrygdede som ikke har overskredet inntektsgrensen, men allikvel fått redusert uføretrygden helt eller delvis. Et tilfelle gjaldt en som etter at full uføretrygd ble innvilget, etablerte og bygget opp et firma med stor omsetning og flere ansatte. Selv tok han ikke ut mer enn friinntekten av firmaet. Begrunnelsen fra Nav og Trygderetten var at det krevede så stor arbeidsinnsats å bygge opp firma på denne måten, at det tilsa at arbeidsevnen var vesentlig bedre enn forutsatt når trygden ble innvilget.

Jeg mener det skal svært mye til at din aktivitet hjemmenfra, selv om du vil bruke en del timer og at eventuel avkastning blir høy, får betydning for din uføretrygd. Det er ikke forbudt for uføretrygdede å bruke tid på en fornuftig forvaltning av sin kaptial!

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar