Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 3. februar 2015. Referansenummer: 6687

Lunge

Lungefortetninger på CT- hva er det?

Jeg har fått påvist noen klumper på 3-5 mm i lungene etter CT. Er nå henvist til videre undersøkelse og venter innkalling. Jeg klamrer meg til håpet om at mine refluks problemer, har våknet noen ganger med oppkast festet i lungene og hatt store problemer med å få puste, er årsaken. At rester av oppkast har kapslet seg inn og gitt betennelse, og derfor forhøyede lymfosytter og sliming/hoste. Er dette en vanlig årsak?
I tilfelle kreft, er 3-5 mm å betrakte som tidlig fase. Jeg har ikke opplevd blod i slimet. Mvh Bekymret mann

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. februar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Fortetninger i lungene er ikke uvanlige funn ved CT-undersøkelser. Både godartede og ondartede klumper finnes. Det er dessverre ikke mulig å si hva disse kan representere uten at det foretas ytterligere undersøkelser som du nå sannsynligvis blir innkalt til. Andre ganger foreligger det røntgenbilder fra tidligere som man kan sammenlikne med og som kan gi raskere mulighet for å finne årsaken. Jeg tror dessverre bare en videre utredning på sykehus kan gi deg et endelig svar. Men det finnes altså mange muligheter i mange retninger!

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar