Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 18. februar 2015. Referansenummer: 6849

Lunge

Kols og ubehag i brystet.

"Tilfeldig" konstatert kols grad 2, i starten på nivå 2, i høst 2014. Oppdaget ved øre-nese-hals-undersøkelse, henvist av fastlege, pga. hatt puss i bihulene veldig lenge. Nå går jeg på to ukers Doxylin etter ifølge fastlege å ha fått konstatert "vanlige forkjølelsesbakterier" i pusset (bakterieprøve av pusset ble etter ønske fra meg endelig analysert) - skjønt det står i pakn vedlegget at forkjølelsesbakterier ikke reagerer på Doxylin?? ... Hadde ørebetennelse sept. 2014, fikk tre dager Apocillin da, har hatt øresus (mer dur enn sus) siden dette, aldri hatt det før, durer på begge sider, men virker som venstre øre er "mer galt med enn det høyre". Virker som en propp, det kan "ploppe" litt i trommehinna. Er ikke "tett i nesen", har ikke pustebesvær, men kan fornemme "et slags trykk i brystet/halsen" og hjertet føles urolig eller litt udefinerbare symptomer.

Jeg ble i 2013 utredet for epilepsi, mistet førerkort, fikk det tilbake "for godt" nå etter ett års prøvetid. (Historikk: Cancer rektii operasjon 1998, ble frisk, ellers ikke noe spes. sykdom) I noen år hatt udefinerbare svimmelhetsfornemmelser som ble tolket som "bevissthetsforstyrrelse" av legen(e), bl.a. fordi min mor hadde epilepsi som barn. Men jeg har aldri "falt ut", mistet bevisstheten. Nå tolkes fornemmelsene som slitenhet/stress, men jeg vet ikke ...

Kan det ha med kols å gjøre? Hadde døgn-ekg for ett år siden, hadde da en snittpuls på 98 det døgnet, ved ett eneste tilfelle puls på 240 (en stund etter ankomst på jobb, kl. 08.30) det ble siden sagt/skrevet at alt dette var "ingen arytmi av relevans". Hadde ved ett tilfelle lavt stoffskifte på en av to blodprøver, og fikk Levaxin av fastlege, men stoffskiftet var normalt neste gang, og øre-nese-spesialist sa jeg ikke skulle bruke Levaxin som følge av den prøven, måtte ta flere i så fall, spesialisten medisinerte ikke etter den prøven som ble tatt, så jeg lot være å ta Levaxin ...

Hva råder du/dere meg til å få for slags undersøkelser? Hva skal jeg være oppmerksom på? Jeg er kvinne, født 1953, jobbet i 45 år i år, mest heltid, ett barn f. 1975. Ser for meg å jobbe ca. tre år til, til 65 år.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. mars 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Din kols synes å være av lett grad og har trolig ikke gitt deg så mye symptomer. Imidlertid er det ikke uvanlig at det er flere infeksjoner i luftveiene ved kols. Kols medfører en irritasjonstilstend i slimhinnen på innsiden av bronkiene. Ofte skjer det tilsvarende i slimhinnen i nese og bihuler. Det kan kanskje forklare at det blir dårligere avløp for sekretet fra bihulene og trolig også ubehag med undertrykk og rare lyder fra mellomøret. Øre/nese/halslegen vil nok vurdere dette og eventuelt gi deg medisin som kan redusere disse plagene.

Ubehag i brystet er ikke alltid lett å forklare, men det viktigste er at du til vanlig har regelmessig puls og ikke blir verre ved fysiske anstrengelser. Det kan noen ganger være betinget i muskestramninger i brystkassen. Jeg går ut fra at EKG er normalt. Ellers vil en lungetest før og etter en kolsmedisin kunne avsløre om det kan ha noen verdi å prøve dette.

Lykke til!

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar