Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 3. februar 2015. Referansenummer: 6702

Hjerte/kar

Alternativ til statiner

Hei. Er hjertepasient, hjerteinfarkt med hjertestans og blodpropper i hjerte. Stentet flere ganger. Ikke røker, ekstremt nøye med fett sukker osv. Har hatt god hjelp av Feiring klinikkens 4 ukers opphold. Det er en kjent sak at store deler av familien bruker statiner fra ung alder .Dette ligger nok i slekten . Jeg har artrose og får enorme smerter ved bruk av statiner . Må bruke Ketorax ved siden av . Bruker i dag kun 5 mg Crestor, også disse fremkaller muskel og ledd smerter , Så leste jeg om noe som heter Ezetimibe. Er dette noe som jeg kansje kunne ha prøvd ? Fastlegen min kjente ikke til dette legemidlet. Har i dag 5.1 i total kolestrol men det stiger stadig litt gradvis . Jeg går mye og er ingen sofa- ligger.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

For pasienter som har hatt hjerteinfarkt, er statiner viktige, da de forebygger sykdom, og reduserer dødelighet. Dessverre er det endel pasienter som får sterke bivirkninger av statiner. For disse pasientene kan ezetimib være et alternativ, selv om nytten ikke er like stor som av statiner. Men det er nok bedre å bruke ezetimib, enn ikke å bruke noe. I Norge selges ezetimib under navnet Ezetrol. 

Mvh

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar