Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 27. februar 2015. Referansenummer: 6967

Hjerte/kar

Alternativ til statiner

Hei. Har noen spørsmål, sliter veldig med smerter av alle typer statiner jeg bruker. Selv bare 5 mg crestor. Nå hørte jeg at det er noen som har veldig god erfaring med noe som heter Hypocol gjærekstrakt av rød ris. Er resept belagt, kan gjerne få resept av legen for å prøve . Har også hørt om en kaktusarttype, tror den heter Nopal. Er veldig nøye med mat inntak ellers og ikke røker heller ikke noe fet mat, men er dessverre bærer av et gen i slekten slik at jeg produserer mye kolesetrol.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. mars 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Høyt kolesterol er en av risikofaktorene for hjertesykdom, og hvis legen din mener at dine verdier trenger medisink behandling, er det lurt å finne et alternativ som du kan tåle. Hvis du ikke tåler noen statiner, finnes det også andre typer kolesterolesenktende medisiner (resiner, fibrater, fettsyreestere). Du bør høre med lege din om du kan prøve noen av disse. 

Når det gjelder Hypocol, kan jeg lite om det, da det ikke markedsføres i Norge. Jeg vet at det inneholder et ekstrakt fra gjæret rød ris, som senker kolesterol. Det er forøvrig det samme stoffet som finnes i det kolesterolsenkende medikamentet lovastatin, som også er et statin. Så jeg vet ikke hvor mye hjelp det er i hypocol for deg. 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar