Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 29. januar 2015. Referansenummer: 6623

Lunge

30 år og pusteproblemer.

Hei! Jeg er 30 år og har merka at jeg har blitt dårligere i pusten med tiden og blir fort sliten, må gispe etter pusten. Jeg hadde barneastma som liten, men vokste det av meg. Har prøvd en "vitalograf" hver dag i noen uker fordi min samboer har astma og har det tilgjengelig. Den måler aldri over 350. Noen ganger litt under og andre ganger akkurat 350. Burde jeg få sjekka opp dette?... Vennlig hilsen dame 30

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. februar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det at du merker at pusten er blitt dårligere, og dessuten så dårlig at du må gispe etter pusten, er god grunn til å sjekke nærmere. Det at du har hatt astma som barn kan være et spor, men gir ingen sikkerhet for noen diagnose. PEF-målinger er greit å bruke når du vet hvilken verdi du normalt skal ha. Det sikreste er å sjekke dette hos legen med spirometri og eventuelt røntgenbilde av brystkassen (lungene og hjertet). Det er mange mulige årsaker til tung pust ved anstrengelser, men det er greit å starte i en ende.

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar