Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 26. januar 2015. Referansenummer: 6553

Hjerte/kar

Å leve med hjerte- eller lungesykdom

Åssen blir livet til offeret etter hjerte- og lungesykdom?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette var et veldig generelt spørsmål. Det finnes mange ulike typer og grader av hjerte- og lungesykdommer. Hvordan det er for deg å leve med slik sykdom avhenger av mange faktorer. Hva slags type sykdom du har, hvor fremskreden eller alvorlig den er, hvor gammel du er, hvilke andre sykdommer du har samtidig. Livssituasjonen din med familier og venner spiller også inn. Dessuten er vi alle ulike, og reagerer ulikt når vi møtes med utfordringer og vanskeligheter i livet. Noen mestrer det godt, mens andre takler det mindre godt. 

Når det er sagt, er det viktig å legge til at i Norge har vi god behandling på mange av sykdommene som rammer lungene og hjertet. Vi har gode støtteordninger, og sterke pasientforeninger. Det betyr at mange av pasientene kan ha aktive, rike, lykkelige og meningsfylte liv til tross for sykdom. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar