Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 31. januar 2015. Referansenummer: 6666

Kosthold

Pollenallergi og allergi mot frukt og nøtter

Hei. I tillegg til kols og astma har jeg pollen- og matallergi for bl.a frukt, nøtter, osv. Er det noe kostholdsråd man kan holde seg til for å få erstattet vitamin mangel? På forhånd takk

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 04. februar 2015
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei. Ved pollenallergi kan man få problemer med enkelte typer frukt og nøtter. Har man bjørkepollenallergi er reaksjoner på hasselnøtt og mandler vanligst, samt epler, pærer, steinfrukter (f.eks. plommer), rå gulrot og selleri. 

Reaksjonene på frukt gjelder som regel fersk frukt og grønt, ikke varmebehandlet. Kokt eller stekt frukt og grønt kan derfor ofte spises av pollenallergikere.

Du trenger sannsynligvis ikke å unngå alle typer frukt eller grønnsaker, men må prøve å finne typer du tåler. De fleste med pollenallergi tåler kokte grønnsaker og friske bær (blåbær, bringebær), druer og melon. Bær er en veldig god kilde til bl.a. C-vitamin og fiber.

Fruktjuice og hermetisk frukt tåles også ofte, ettersom frukten da er varmebehandlet. Dette er også med på å dekke vitaminbehovet ditt. 

 

At du må unngå nøtter, gir i seg selv ikke risiko for mangler på vitaminer og lignende. Men dersom du må ha et veldig snevert kosthold pga. allergiene er det lurt å ta en multivitamintablett som inneholder 100 % av dagsbehovet for vitaminer. En blodprøve hos fastlegen din kan vise om du har underskudd på vitaminer eller mineraler. Det er mest relevant å sjekke nivåene av C-vitamin og folsyre. 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar