Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 10. januar 2015. Referansenummer: 6358

Hjerte/kar

Dilatert kardiomyopati

Har fått påvist Dilatert kardiomyopati, med EF 25% . -- Hvor " farlig" er det ? Jeg er 67år og i generelt god form. Går 6 km på 65 min uten å merke problemer av noe slag, blir heller ikke særlig sliten.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. januar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dilatert kardiomyopati er en genetisk tilstand som gir hjertesvikt (svekket pumpefunksjon i hjertet). Det er veldig varierende hvor plaget pasientene er av dette. Enkelte får store problemer tidlig i livet, blir nærmest invalidisert av plagene (tungpust, tretthet, nedsatt arbeidsevne), og noen blir også transplantert. Andre kan gå gjennom hele livet uten å merke noen særlig begrensning i livsførsel. 

Det er derfor vanskelig å svare på hvor farlig det er nettopp for deg. Det er viktig at du får god medisinsk behandling, og får jevnlig oppfølging hos hjertespesialist. 

Mvh 

Wasim Zahid

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar