Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 29. januar 2015. Referansenummer: 6649

Lunge

Emfysem og medisiner

Emfysem. Jeg har fått emfysem men ingen informasjon om medisinering for å lette hverdagen. Begynner nå å bli veldig deprimert over situasjonen jeg har kommet i.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. februar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Emfysem betyr at det har skjedd et tap av lungevev. Det er mange grader av dette. For å sikre en sikker diagnose må man undersøke lungene med en CT-undersøkelse. Vanligvis er emfysem ledd i en kronisk obstruktiv lungesykdom. Det er nok slik at lungevevet ikke kan repareres, og medisiner har ikke effekt på akkurat dette. Imidlertid er det ofte slik at man kan merke en bedring i pusten hvis det foreligger obstruksjon i luftveiene som responderer på medisin som inhaleres. Men dette må eventuelt prøves ut før man kan si noe sikkert om effekten. I tillegg er det kjent at man kan øke funksjonsevnen og redusere pusteproblemene ved anstrengelser ved å bygge opp styrke og utholdenhet i muskulaturen i ben og armer ved regelmessig trening. Dette er ofte mer effektivt enn det de fleste tror. Treningen bør man i starten gjerne gjøre i samråd med fysioterapeut med god kunnskap om trening ved lungesykdom.

Ved lungesykdom er det lurt å sikre seg mot luftveisinfeksjoner på best mulig måte. For eksempel er influensavaksine hver høst en smart investering i egen helse. Noen vil også ha nytte av lungebetennelsesvaksine (Pneumovax) for å beskytte mot alvorlige komplikasjoner ved lungebetennelse.

Så det er faktisk noe man kan foreta seg for å bedre pusten, og dessuten for å sikre seg mot forverrelser.

Lykke til!

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar