Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 13. januar 2015. Referansenummer: 6418

Lunge, Fysisk aktivitet

Forkjølelse og astma

Hei. Jeg er en sprek dame med astma. Jeg er 42 år og trener vanligvis 4-5 dager i uka. Men for 6 uker siden ble jeg kraftig forkjølet og det varte i ca.4 uker. Da trodde jeg at jeg var frisk, hostet lite, men jeg tok feil. Prøvde å dra på trening å løpe, men klarte det ikke. Astmaen har vært aktiv i de to ukene etter. Har ikke hostet så mye, men har kjent meg tungpustet og tett og har måtter bruke ekstra med astmamedisin, også på pariapparat. Er det vanlig å være tett så lenge etter en forkjølelse? Når kan jeg begynne å trene igjen? Takker på forhånd for svar:-)

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er ikke uvanlig at man må regne med ganske lang tid før lungene er helt restituert etter en forkjølelse/bronkitt/lungebetnnelse, og særlig ved astma. Ved astma fører infeksjonen til oppblussing av betennelsestilstanden som er den viktigste faktoren ved astma. Man regner med at det normalt kan ta opptil et par måneder før dette har roet seg og man føler seg som før. Det er vanlig at man da må øke doseringen med inhalasjonssteroider i en periode og dessuten bruke økte doser med åpnende medisin, ikke minst før anstrengelser. Langsom oppvarming før anstrengelser kan være lurt, og ikke anstrenge seg maksimalt den første tiden. Hvis det er kaldt i været kan det være nyttig å bruke varmemaske. Det vil nok være lurt å ikke trene vanlig igjen før man merker at situasjonen i hvile er under kontroll. Men det går over!

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar