Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 20. januar 2015. Referansenummer: 6502

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk

For høyt blodtrykk ? Jeg er mann på 77 år. Fysisk aktiv. Trener tre ganger i uken. Minst en time hver gang. Driver veteranfriidrett. Er i veldig fin form. Ingen plager. Men har blodtrykk 200/80 og 65 i puls. Tar Albyl E 75 mg og begynte på: Reintec Comp 20mg/12.5 mg tabletter 25. desember -2014. Hadde 160/80 i august 2014. Er bekymret - nødvendig ? Følges opp av fastlegen. Hva sier dere ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 20. januar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Så flott at du er aktiv og trener regelmessig! Dette gir masse overskudd og generelt god hjertehelse. Et blodtrykk på 200/85 er høyt, og det var fint at du oppsøkte fastlegen for behandling. Du bør fortsette oppfølgingen for å få god og korrekt behandling. 

Behandling av høyt blodtrykk hos de som nærmer seg 80 år har vært gjenstand for mye diskusjon opp gjennom årene. Noen mener at man bør akseptere at eldre kan ha høyt blodtrykk, mens andre mener at behandling av blodtrykk er viktig også hos de eldre. 

Jeg kjenner ikke helsen din i detalj, og skal ikke gi noen råd rundt behandlingen. Dette er opp til fastlegen din og deg å bestemme i samråd. Det jeg kan si helt generelt er at et blodtrykk på 160/80 hos en ellers frisk og aktiv mann ikke er noen grunn til bekymring. Det er i hvert fall ikke til hinder for å være aktiv og trene. Fortsett med det!

Med vennlig hilsen

Wasim 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar