Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 24. januar 2015. Referansenummer: 6526

Lunge

Hvordan få en sikker diagnose ved mulig kols?

Legene har sagt at jeg mest sannsynlig har kols og jeg skal på kontroll igjen om 6 mnd. Men er det en klinikk (gjerne privat) der jeg kan få utredet dette helt sikkert?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

(0)
Besvart 25. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det kan enkelte ganger være vanskelig å skille sikkert mellom diagnosen astma eller kols hvis pustemålingene ligger i grenseområdet. Det er nødvendig med en god sykehistorie og undersøkelse av lungene. I tillegg må det gjøres en pusteprøve (spirometri). Alt dette kan vanligvis gjøres hos almennleger, men hvis man er i tvil kan man få henvisning til lungespesialist for å sikre diagnosen. Det er både  lungepoliklinikker på sykehus og privatpraktiserende lungespesialister. Her kan det imidlertid være noe ventetid. Hvis man ønsker en raskere utredning, kan man velge en privatklinikk hvor man må betale undersøkelsen selv.

Volvat er et slikt tilbud. Glittreklinikken i Nittedal er en annen mulighet i tillegg til andre. Det beste er om du sjekker de tilbudene som finnes i det området der du bor.

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hei

Spør eksperten har sommerferie, og åpner igjen mandag 13. august.

Mvh LHL

Vis alle spørsmål og svar