Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 14. januar 2015. Referansenummer: 6419

Lunge

Kan bronkiektasier fjernes?

Takk for svar om protonterapi ved bronkiektasier. I utposningene er jo flimmerhårene skadet eller ødelagt.Jeg hadde et håp om at hvis utposningene kunne fjernes, ville slimet være lettere å hoste opp med intakte flimmerhår. Jeg sliter veldig med harde og langvarige hostekuler.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for oppfølgingsspørsmålet!

Spørsmålet ditt er svært relevant og har vært diskutert i mange år i medisinske kretser. For mange år siden var det vanlig å forsøke å fjerne bronkiektasier ved operasjon. Dette var når man mente at de var lokalisert bare til en bestemt del av en lunge. I dag vet man imidlertid at det ikke er så enkelt. Det er bare i sjeldne tilfeller at bronkiektasier er bare i ett begrenset område. Operasjonene var som regel ikke vellykkede på sikt, og det var operative inngrep med fare for komplikasjoner og andre plager etterpå. I dag har man fortsatt ikke funnet bedre metoder enn forebygging av infeksjoner med inhalasjonsmedisiner som ved astma, samt tidlig oppstart med antibiotikum ved infeksjonstendens. Fysioterapi og egenbehandling for å sikre best mulig drenasje av sekret fra bronkiene er grunnleggende. I tillegg er regelmessig daglig fysisk aktivitet effektivt. Enkelte bruker langtidsbehandling med antibiotikatabletter, andre inhalerer antibiotika daglig via forstøverapparat. Det er mange forskjellige måter å gjøre det på, men det krever utprøving av metode tilpasset den enkelte. Selve hosten er nyttig, men det blir svært slitsomt over tid. Det er mulig at denne kan dempes ved en god tilpasning av inhalasjonsmedisiner enten som pulver, spray via inhalasjonskammer eller forstøverapparat.

Jeg håper svaret er til litt hjelp!

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar