Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 29. januar 2015. Referansenummer: 6650

Hjerte/kar

Kolesterolmedisin med ulike navn

Har tidligere fått beskjed fra spesialist å bruke Lipitor kolestrolsenkende medisin. Har nå fått foreskrevet Atorvastatin. Gjør dette samme nytten?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, det gjør samme nytten. Ikke bare gjøre atorvastatin og Lipitor samme nytten, de er også det samme medikamentet. 

Det har seg slik at når et legemiddelfirma lager en ny medisin, søker de patent på medisinen. Dette for å sikre at andre ikke kopierer medisinen, som de har brukt millioner av kroner på å utvikle. Men patenten har en begrenset varighet, f.eks. 10 år. Når patenten har gått ut, kan andre firmaer lage samme medisin.

Det var legemiddelfirmaet Pfizer som i sin tid lagde Lipitor. Selve innholdsstoffet i Lipitor heter atorvastatin. Når patenten på Lipitor gikk ut, kunne andre firmaer også produsere kopier av Lipitor. Atorvastatin er en slik kopi. Det er med andre ord nøyaktig det samme stoffet som Lipitor, men laget av et annet firma.

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar