Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 5. januar 2015. Referansenummer: 6253

Lunge

Problemer med kald luft etter lungeoperasjon.

Jeg er operert for lungekreft sist sommer. Fjernet en lungelapp, aldri røykt. Ukomplisert forløp. Nå som det er kuldegrader, merker jeg en stikkende smerte i lungen når jeg er ute. Jo kaldere, jo verre , og uteliv er vanskelig/umulig når det er kaldt. Noen forklaring på dette? Hilsen Kvinne 63 år

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Dine symptomer er sannsynligvis koblet til en økt følsomhet for kulde i luftveiene etter operasjonen. Det inntrer en viss endring av luftstrømmen når en lungelapp er fjernet. Hvis du er blitt strålebehandlet etter operasjonen vil det også kunne bevirke endringer i slimhinnen i bronkiene. Det er neppe noe du kan gjøre for å endre dette, men håpe at det kan bli bedre over tid. Imidlertid er dette også noe som kan oppleves ved andre lungesykdommer som astma og kols. Da kan man bruke varmemaske/skjerf foran munnen når man går ut i kaldt vær. Mange opplever det som effektiv og god hjelp mot plagsomme symptomer pga kald luft. Varmemaske er et behandlingshjelpemiddel som legen kan bestille for deg.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar