Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 8. januar 2015. Referansenummer: 6329

Lunge

Tideligere tuberkulose og cellegiftkur

Hei. Jeg er en kvinne på 56 år som hadde kjerteltuberkulose som barn. Jeg ble operert og behandlet med medisiner i 2 år etterpå. Etter det ble jeg innkalt til skjermbilde i noen år, og det er ikke mange år siden jeg ble henvist til skjermbilde etter lengre tids hoste. Mitt spørsmål er om sykdommen ligger latent fortsatt, kan den blusse opp igjen? Årsaken til mitt spørsmål er at jeg skal gjennomgå cellegiftbehandling pga kreft, og at mitt immunforsvar vil bli svekket.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. januar 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei og takk for spørsmålet!

Normalt tenker man seg ikke at det vil være fare for tilbakefall hvis du har gjennomført medikamentell behandling slik du beskriver. Da regner man med at bakteriene er drept. Det er i de ubehandlede tilfellene at man har sett tilbakefall i forbindelse med høy alder eller svekkende sykdom. Da har man i noen tilfeller sett at tuberkelbakteriene har våknet opp av sin mangeårige Tornerose-søvn. Jeg regner med at det vil bli notert på sykehuset at du har gjennomgått tbc tidligere, slik at man er oppmerksom på det før oppstart av behandlingen.

 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar