Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 25. januar 2015. Referansenummer: 6534

Hjerte/kar

Utposing på hovedpulsåren

Utposing på 4,4cm på hovudpulsåren?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. februar 2015
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hos enkelte mennesker kan det danne seg utposninger på hovedpulsåren. På fagspråket kalles dette for aorta-aneurysme. Hovedpulsåren ser vanligvis ut som et elastisk rør som er 2-3 cm tykt, og som forløper fra hjertet, går nedover gjennom brystkassa, og videre ned gjennom bukhulen, før den forgrener seg til bena. Den vanligste årsaken til utposning er "åreforkalkning", såkalt arteriosklerose. Da blir åren mindre elastisk og i svake områder kan den begynne å utvide seg. Dette er en prosess som går over mange år. Faren ved en slik utposning er at den kan sprekke, og man kan få en alvorlig indre blødning. Derfor er det viktig å ha god kontroll på blodtrykket og kolesterolet, og gå jevnlig til kontroll for å måle om utposingen utvikler seg videre eller ikke. Når utposingen blir større, øker faren for at den skal sprekke (tenk deg en ballong som stadig blåses mer opp). Derfor vil kirurgen vurdere når det er på tide å operere den, og erstatte den utvidede delen med en protese. 

For menn anbefales det å operere hvis utposningen er større enn 5,5 cm i buken, eller 5,5-6,0 cm i brystkassen.

Svaret til deg blir at du må snakke med legen din, og komme inn i et "kontroll-system" slik at en spesialist kan følge med på utviklingen av utposingen. Normalt holder det med kontroll en gang i året.

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid 

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar