Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Spørsmål innsendt 10. januar 2015. Referansenummer: 6366

Hjerte/kar

Brystsmerter

Hei! Jeg er en jente på 18 og i det siste så har jeg vært plaget med smerter i brystet på venstre side. Det begynte først etter jeg hadde gym, vi hadde en løpetest, og når vi var ferdig med den så fikk jeg veldig vondt i venstre bryst altså, stikkende smerter og det var vondt å puste. Andre gangen skjedde når jeg kom hjem, men da var det ikke like vondt, var mest ubehagelig. Det har også hendt at jeg har plutselig våknet midt på natten av smerter i brystet. Smertene kan vare fra 10 til 20 sekund og opp til 1 min. Jeg vet vi har hjerteproblemer i familien min, kan det ha noe med det å gjøre? Takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Ellen Hilde Julsrud, lege svarer

Besvart 12. januar 2015
Ellen Hilde Julsrud, lege

Hei og takk for spørsmål.

Hjertesykdom i din alder er heldigvis svært sjelden. Smertene eller ubehaget du har kjent virker ikke som typiske smerter ved hjertesykdom. Da kommer som oftest ubehaget under en fysisk anstrengelse og gir seg i hvile. Det er ikke sjelden at man kan få stikninger fra muskulaturen i brystkassen, sånn som du beskriver. Ubehag i brystet kan også komme fra luftveier, lunger ellers spiserør. Dersom plagene dine stadig gjentar seg, eller du kjenner symptomer i form av rask puls/hjertebank, tungpust, vedvarende smerter, svimmelhet, uvelhet eller unormal tretthet etter fysiske anstrengelser bør du kontakte fastlegen din for å avklare plagene nærmere. Sannsynligheten for at plagene dine er alvorlige eller har noe med hjertet å gjøre er svært liten. De vanligste hjertesykdommene opptrer i godt voksen alder. Det fremgår ikke fra forespørselen din hva slags hjertesykdom og i hviken alder dine slektninger har blitt syke, men det kan du sikkert finne ut. Engstelse eller stress kan også utløse ganske uspesifikke plager fra kroppen, ikke sjelden fra brystkassen. Dersom du er i tvil og er veldig usikker på plagene du kjenner er det bedre å få tatt en prat med fastlegen for å få problemet ut av verden.

Lykke til!

Vennlig hilsen Ellen H. Julsrud

Ditt spørsmål

Alle spørsmål blir lest og alle svar anonymisert. Av personvernhensyn kan vi ikke svare deg direkte på e-post, men spørsmålet ditt vil ble publisert her innen 1-5 virkedager. Vi ber deg skrive kortfattet, har du komplekse problemstillinger anbefaler vi fastlegen din. Prøv gjerne å søke først - kanskje har vi allerede svart på det du lurer på?

500 tegn igjen

Velg en ekspert (må velges)

For å kunne svare best mulig, ønsker vi å vite litt om hvem du er (frivillig):

Kjønn

Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelserVis alle spørsmål og svar